Skip til indhold
Levering 1-2 hverdage ⚪️ kontakt@delikatessehuset.dk ⚪️ tlf. 28 94 33 89
Levering 1-2 hverdage ⚪️ kontakt@delikatessehuset.dk ⚪️ tlf. 28 94 33 89
Hvad skal man skrive i kortet til barselsgaven?

Hvad skal man skrive i kortet til barselsgaven?

Gode råd når du skal skrive korttekst til en barselsgave

Det kan være en svær opgave at finde på en god tekst, når der skal skrives kort til forskellige lykønskninger. Og dét på trods af, at teksten og kortet er en rigtig betydningsfuld del af gaven. Måske er du ovenikøbet en af dem der foretrækker at overlade det til nogen andre - det er helt forståeligt. Men det er nu alligevel noget helt særligt at se en du holder af, læse og blive glad for en besked som du selv har skrevet.

Lad os derfor se lidt på hvordan man sammensætter en sød korttekst, der med garanti vil røre modtageren og som du selvfølgelig selv kommer til at være stolt af at have skrevet.

Noget af det første der skal besluttes er, hvordan selve kortet skal se ud. Som regel er et kort til en barselsgave med babytema. Disse kort fås i alle mulige forskellige afskygninger, nogle i lyserød og lyseblå efter babyens køn, andre er kønsneutrale og har billeder af små babyfødder eller bamser. De kort vi typisk bruger til barselsgaver fra Delikatessehuset er kort med babymotiv i neutrale farver. Ud over de oplagte kort til barselsgaver, kan man også sagtens lade sig inspirere af det udvalg der er til rådighed og eksempelvis vælge et mere neutralt “Tillykke” kort, eller endda et “held og lykke” kort.

Med det blanke kort i hånden begynder den rigtige udfordring. Teksten til barselsgave-kortet.

Hvor sentimental en tekst kan tillade sig at være, afhænger af hvor tæt en relation man har til det gravide par. Et barselskort til en kollega og et barselskort til en tæt veninde er for eksempel to vidt forskellige ting.

 Mangler du inspiration til barselsgaven - se her

Barselskortet til din veninde, der skal være mor

En af dine nærmeste veninder skal være mor lige om lidt. Nu har I sammen i vennegruppen arrangeret et lille babyshower for den vordende familie, du har fundet den perfekte gave og mangler bare at skrive kortet før det hele går løs.

Da I nok har kendt hinanden i mange år, er det oplagt at skrive et personligt kort, med udgangspunkt i jeres specielle venskab. Tag gerne udgangspunkt i en intern joke, eller en fed oplevelse I har haft sammen. Måske har du og din veninde snakket om nogle ting hun er nervøs omkring i forhold til at skulle have et barn lige om lidt. Brug gerne kortet til at mane hendes bekymringer i jorden og forsikre hende og hendes partner om, at det hele nok skal gå og at de bliver vidunderlige forældre.

Teksten i et lykønskningskort skal være positivt ladet og meget gerne personlig. Brug kortet som en anledning til at sætte ord på den betydning, jeres venskab har for dig. Til store begivenheder som når din veninde bliver mor, er en oplagt lejlighed til at få sagt de ord, du ikke får sagt i hverdagen.

Nogle gange tager det et par forsøg at få skrevet det helt rigtige, men det er bare en del af processen, så frygt ej. At sidde og himle med øjnene af sig selv over den sødsuppe man fik skrevet, kan ske for os alle sammen.

Kortet fra sig som bedsteforælder

Man føler sig næsten lige så heldig som det vordende par. Som kommende bedsteforælder er glæden lige så meget din som den er forældrenes - næsten i hvert fald. Du kender parret indgående og er selv forælder til den ene. Dette kendskab kan bruges på mange måder, men pladsen i kortet er oplagt til et godt lille familieråd som supplement til jeres lykønskning.
Det er til gengæld vigtigt at det ikke kommer til at virke belærende, så drop de gode opdragelsesråd, dem skal der nok blive spurgt efter senere hvis der er brug for dem.

Prøv i stedet at give et personligt råd. Måske skriver du til baby hvor heldige de er med deres mor, og med at hun er det mest tålmodige menneske på jorden. Eller til mor, at du håber babyen bliver en glad baby, ligesom hun var.
Selvfølgelig er det tilladt med lidt kærligt drilleri også, men husk at formålet med barselsgaven og teksten dertil, er fejring af det nye lille liv og derfor også dét der skal være fokus på.

Barselskortet er også en god anledning til at dele nogle af de drømme og forhåbninger du har til tiden med et barnebarn i familien. Måske der er nogle særlige oplevelser du ser frem til at få med det kommende barnebar - så kan det være en personlig og kærlig ting at skrive i kortet, som viser de kommende forældre at du tager del i deres forventningsglæde. 

Barselskort til kollegaen

Din kollega skal være mor eller far. Du vil gerne give dine lykønskninger, men er lidt i tvivl om hvad man egentlig kan tillade sig at skrive i et barselskort til en kollega.


Først og fremmest – skal du skrive et kort på vegne af hele afdelingen/virksomheden, eller er det et personligt kort fra dig som kollega?

Det er nemlig altafgørende for, hvor personligt kortet bør være. Hvor godt kender du den pågældende kollega? Hvis I arbejder sammen hver dag og også ses i privaten, er det okay at inkludere ting som at man glæder sig til at møde babyen, men hvis jeres relation er begrænset til arbejdet, er det bedre at fokusere på lykønskninger til forældrenes barselstid. Det kunne for eksempel være ønsket om en nem barselstid, med mere end tre timers sammenhængende søvn ad gangen. Eller en forvisning om, at de med deres vilde kompetencer og evne til at holde styr på kontoret, kommer til at klare det helt fantastisk som forælder.

Med denne slags lykønskninger bliver det en del af det personlige at inddrage jeres kollegiale forhold, også selvom det umiddelbart kan virke lidt kedeligt at minde nogen der lige er gået på barsel om deres arbejde.


Netop en af grundene til at det er en god idé at lykønske sine kollegaer er, at kollegiale relationer har stor effekt på vores daglige trivsel og det derfor er vigtigt at man føler sig som en del af fællesskabet. Altså kan et barselskort til en kollega sørge for, at de der er på barsel, føler sig værdsat og som en vigtig del af gruppen. Og selvfølgelig er det meget nemmere at vende tilbage til en arbejdsplads hvor man ved, at en masse søde kolleger glæder sig til at se én tilbage på kontoret.

 

Andre gode overvejelser

At finde på en god tekst til barselsgaven er altså en vigtigt del af en barselsgave. Men med udgangspunkt i den personlige relation til de vordende forældre er man godt på vej. Hvis der stadig er problemer med at få formuleret noget tilfredsstillende, er det måske på tide at bringe det alternative skyts på banen.

En korttekst der altid formår at imponere og skabe glæde, er et velvalgt digt eller citat. Det bedste er selvfølgelig hvis den tekst man vælger, har en tråd til noget personligt for modtageren af kortet. Måske et citat fra deres yndlingsbog eller et digt fra deres yndlingsforfatter.
Hvis det ikke kan lade sig gøre at finde et digt eller citat med et personligt præg, kan I sagtens vælge ud fra hvad der passer til begivenheden.
Selv uden det store kendskab til lyrik, er der flere samlinger online af forskellige, korte, lyriske tekster, der med garanti vil kunne overraske og imponere modtageren af jeres kort.

En anden mulighed er at vælge en specifik modtager af kortet. Skriv for eksempel kortet direkte til babyen og fortæl den lille, hvordan de sagtens kan glæde sig til at komme til verden, fordi de får nogle fantastiske forældre. Eller skriv til far og mind ham om, at hans rolle er mindst lige så vigtig som mors når baby bliver født.
Det kan godt være det lige tager et par forsøg før man er tilfreds med indholdet, men kort skrevet på denne måde, formår som regel at overraske og imponere.

Personlig overlevering eller sendes med posten?

Selvom vi nok alle sammen helst vil overlevere en barselsgave personligt, er det vigtigt at huske på at højgravide og nybagte forældre er et træt folkefærd. Ligeledes er der mange der gerne vil ønske tillykke og se babyen, men at have besøg i tide og utide kan være rigtig hårdt i tiden lige før og lige efter fødslen.

Overvej derfor muligheden for at sende barselsgaven til de nybagte forældre i stedet. Nu hvor du har skrevet et helt fantastisk og personligt kort, kan det sagtens tale for sig selv. Vent med barselsbesøget et par måneder, eller spørg forældrene hvor længe de gerne vil vente før de får besøg.

Hvis barselsgaven er til en kollega, bør den enten sendes eller overleveres når modtageren er tilbage på arbejde. Selvom mange af os er glade for vores arbejde og det med garanti vil være en fantastisk overraskelse at få en barselsgave fra en god kollega, kan det hurtigt virke grænseoverskridende at få besøg af nogen der normalt ikke kommer i hjemmet. Mange mennesker foretrækker at holde deres professionelle og personlige liv adskilt, hvilket bør respekteres, specielt i denne sårbare situation.

Det er tanken der tæller

Der er mange måder at skrive en god tekst til barselsgaven. Forhåbentlig har du nu en bedre fornemmelse af hvad der giver mest mening for jer at tage udgangspunkt i med jeres barselsgave. Man kommer langt med en sød og personlig tekst og derudover skal vi huske på, at det altså er tanken der tæller, så de kommende forældre skal nok blive glade og taknemmelige for jeres barselsgave, uanset om teksten er lang eller kort, et digt eller en sød besked.

Forrige artikel Økologisk vin, biodynamisk vin og naturvin - lær mere om forskellene og lighederne mellem de forskellige typer af vin
Næste artikel 3 gode sommerdrinks