Skip til indhold
Levering 1-2 hverdage ⚪️ kontakt@delikatessehuset.dk ⚪️ tlf. 28 94 33 89
Levering 1-2 hverdage ⚪️ kontakt@delikatessehuset.dk ⚪️ tlf. 28 94 33 89
Babyshower - den perfekte gave til babyshower

Babyshower - den perfekte gave til babyshower

Babyshower - hvor stammer traditionen fra

Over hele verden glædes vi når der kommer en lille ny til verden, og selvom traditionerne er forskellige, er de fleste udsprunget af at man har været nødt til at hjælpe hinanden i lokalsamfundet. Eksempelvis har vi i Danmark gennem historien haft meget fokus på at give god og nærende mad til forældrene, som pludselig har mindre tid til at få tingene til at hænge sammen i den første tid. Maden blev medbragt i en såkaldt barselspotte, en keramisk krukke, gerne med fine dekorationer udenpå.

I senere tid er vi gået væk fra barselspotten og mad til den nye familie, til fordel for nogle dyrere og smukkere gaver som smykker og andre pyntegenstande. Til gengæld har vi holdt fast i traditionerne når det kommer til at give tøj, bestik og andre praktiske fornødenheder. Derudover har vi adopteret en amerikansk tradition, nemlig babyshoweret.

Babyshower i moderne tid

Et babyshower i traditionel forstand, handler om at bade den gravide kvinde i gaver til hende og baby. På samme måde som det danske barselsbesøg, er babyshowers som vi kender dem i dag, en tradition udsprunget af det lokale fællesskab blandt kvinder, hvor den lokale jordemoder og den fødende kvindes nærmeste kvindelige bekendtskaber hjalp til med fødslen.

Med moderne medicin blev fødslen flyttet ud af husholdningen. Derudover faldt dødeligheden for nyfødte babyer og vordende mødre drastisk, hvilket gjorde det mere sikkert at fejre babyens ankomst før fødslen.

Sjovt nok ændrede de danske traditioner sig ikke synderligt, men dette kan have noget at gøre med 60’ernes opgør med gammeldags traditioner, som næsten udryddede den danske tradition med barselsbesøg.
Da vi i Danmark igen optager traditionerne for barselsbesøg og barselsgaver, sker det gennem nostalgiske øjne, hvilket er med til at sørge for at traditionen har holdt formen så længe som den har.

De danske barselstraditioner har heller ikke form som et arrangement, men lader hver enkelt relation dukke op hos den nybagte familie med gaver og lykønskninger. Et problem med denne måde at holde barselsbesøg på er dog, at det kan være meget hårdt for den ny familie at skulle tilpasse sig en masse besøgende på forskellige tidspunkter, oveni at skulle tilpasse sig de mange nye rutiner og krav der kommer med en lille baby.
Med det i tankerne er adoptionen af det amerikanske babyshower nok en god ting, selvom det godt kan føles lidt underligt at ‘stjæle’ traditionens form fra nogle andre.

Far, Mor og baby

Hvordan fungerer et babyshower?

Ifølge traditionen er det næsten altid en af den kommende mors nærmeste veninder der står for at arrangere babyshoweret, da hun kender den gravide rigtig godt og dermed har forudsætning for at kunne sammensætte en gæsteliste der ligger ret tæt på den, som den vordende mor selv ville have lavet. Derudover kan det være en smart at konsultere et par andre veninder eller en søster som kender kvinden godt, for at sikre så fyldestgørende en gæsteliste som muligt.

Når I så har slået fast hvem der skal med, er det på tide at finde ud af hvordan dagen skal se ud. En god ting at tage udgangspunkt i er, at en gravid kvinde i sidste trimester, hvor babyshoweret normalt afholdes, ikke har så meget energi at gøre med. Derfor bør et babyshower ikke vare mere end et par timer som udgangspunkt og aldrig længere end hovedpersonen har energi til.

Det kan selvfølgelig være en større opgave at gætte sig til hvor meget man kan holde til når man er gravid, specielt hvis ingen af jer andre i vennegruppen har fået børn og dermed ikke har nogen referenceramme.
For at komme denne usikkerhed til livs kan man med fordel afholde arrangementet hos en af deltagerne, selvom babyshoweret ifølge traditionen som regel holdes hjemme hos den gravide. Det giver den kommende mor mulighed for at forlade festlighederne når hun bliver træt og hun slipper for at skulle sende gæster hjem og gøre rent bagefter. Til gengæld er det så en god idé at sørge for transport til den gravide, så hun ikke selv skal finde ud af at komme hjem med alle gaverne. Hvis man alligevel vælger at holde babyshoweret hos den gravide, bør en eller to af arrangørerne tage sig af at sende gæsterne hjem og sørge for at den lille families hjem er rent og ryddeligt efter festlighederne.

Babyshower

Med alt det kedelige af vejen er det som med de fleste andre sammenkomster lækrest hvis der er lidt mad. Her er det en fedt med noget let som brunch eller tapas.
Da babyshoweret bliver arrangeret af vennegruppen, kan man godt forvente at udgifterne til mad, kage og drikkevarer bliver delt ud mellem deltagerne. Altså bør man også være opmærksom på at alle kan være med økonomisk og stadig have lidt at smide efter en gave. For at holde budgettet nede, kan man vælge at dele de forskellige elementer ud mellem deltagerne som ved et helt almindeligt sammenskudsgilde.

Uanset om I kender hinanden rigtig godt eller mødes for første gang, er det altid hyggeligt med en lille aktivitet til et babyshower. Aktiviteten kan være næsten hvad som helst, men en eller anden form for gætteleg falder altid i god jord.
Man kan eksempelvis tippe en 13’er om den kommende mor, eller hver især medbringe et babybillede og så lade mor gætte hvis billede der tilhører hvem.
Med en hyggelig aktivitet bliver der også skabt grobund for samtale, hvilket kan være en kæmpe fordel, specielt hvis nogle af gæsterne ikke kender hinanden i forvejen.

Med mad og aktiviteter af vejen, mangler vi bare at spise kage og se mor åbne gaver. Det kan selvfølgelig blive en lang omgang at se alle gaver blive åbnet én efter én hvis I er mange deltagere til babyshoweret. Men ellers er det rigtig hyggeligt at se alle gaverne blive pakket op, og mærke forventningens glæde hos den kommende mor, som hun forestiller sig hvordan det bliver at bruge alle de skønne gaver sammen med hendes lille nye bedste ven.

Gaver og ønsker

Et babyshower bliver afholdt som en overraskelse hvis det er arrangeret af vennegruppen eller af familien. Derfor kan det være kompliceret at få fat i en ønskeseddel fra de vordende forældre, da man i så fald hurtigt kan få afsløret hvad der skal ske. Til gengæld kan man med fordel sende den bedste detektiv i vennegruppen på besøg hos den gravide, hvor man kan få spurgt ind til hvad parret mangler for at være klar til babyens ankomst. Hvis man er rigtig snedig, kan man også spørge ind til om der er nogle ting parret ville ønske de havde, men har valgt fra fordi det er for dyrt.

I løbet af et par timer har man altså fået en fornemmelse af hvordan man bedst glæder familien, hvad de kommende forældre ser som ‘must haves’, hvad der er mindre vigtigt, samt hvad de drømmer om men ikke har råd til selv.

Her er det virkelig en fordel med et hyggeligt babyshower frem for de traditionelle barselsbesøg, da der er rig mulighed for at gå flere sammen om en større gave og dermed hjælpe med at få de vordende forældres drømme til at gå i opfyldelse. I den kategori af babyshowergaver finder vi som regel ting som slyngevugger, legemåtter, og noget af det større og dyrere motorik- og sanselegetøj.

Selvom det er smart at gå sammen om en større gave skal man ikke med det samme afskrive muligheden for at komme med en personlig gave.
At finde den perfekte barselgave til mor kan hurtigt virke som en kæmpe opgave, specielt hvis man ikke selv har nogen børn. Der er tusindvis af gode forslag online og mange af de lister man kan finde, indeholder alt lige fra skønhedsprodukter til fødselsplakater og alt derimellem. Med så bredt et udvalg er det jo bare at lade fantasien få frit spil, selvom det måske er nemmere sagt end gjort.

Nogle gode overvejelser at gøre sig når man leder efter den perfekte babyshowergave, er selvfølgelig den kommende mors interesser og personlighed. Går hun meget op i økologi og DIY, eller er hun mere til rene linjer og nordisk æstetik? Skal der være smæk på farverne eller skal det helst være neutralt? Det kan i hvert fald være en god idé, først at slå fast hvad du leder efter helt visuelt og så derefter gå ind i hvilken slags babyshowergave du har lyst til at give.

Babyshowergave

En af de helt klassiske barselsgaver er tøj. Og det er da heller ikke det nemmeste at styre sig selv når man kommer i kontakt med de bittesmå sparkedragter og strømper. Men før vi får købt hele babytøjsbutikken i ren fascination, er vi nødt til at huske at det er sådan de fleste mennesker har det med babytøj.
Hvis man meget gerne vil give tøj, kan man selvfølgelig stadig sagtens det, men så bør man vende næsen mod de lidt større størrelser - sådan en baby vokser jo i rekordfart og har ikke deres tøj særligt længe ad gangen. Er det noget forældrene selv har husket at forberede sig på? Ellers er der en oplagt mulighed for at komme med en gave den lille familie slet ikke vidste at de manglede.
Som tommelfingerregel er det bedst med sparkedragter uden ben, da disse vil passe på flest mulige kropstyper i længst mulig tid. Altså er det her man får mest for pengene.

Til gengæld kan man sagtens gå i en relativt stor bue udenom bamser etc. og overlade denne gave til en af bedsteforældrene, da de fleste babyer og børn har en enkelt bamse med i vuggen eller barnevognen. Bare rolig, der skal nok komme mange andre muligheder gennem barnets liv for at give bamser og legetøj.

Noget der til gengæld vil kunne glæde hele den lille familie fra start af, er bøger. Den lille baby lærer mors stemme at kende allerede i livmoderen, men at læse for babyen styrker relationen mellem forælder og barn, samtidig med at det udvikler barnets evne til at genkende forskellige ord og sætninger, hvilket har positiv effekt senere, når det er tid til at lære selv at tale.

Et andet godt bud på en barselsgave er stofbleer. De kan nemlig bruges til det meste og det er svært at få for mange. Her er der også rig mulighed for at gøre det personligt, da stofbleer findes i utroligt mange forskellige farver og kvaliteter. Mushie har eksempelvis lavet nogle virkeligt lækre, bløde, stofbleer i de skønneste støvede pastelfarver, som også fås i en model som nusseklud, med enten en stjerne eller en måne påsyet midtpå. Så er der noget at gribe fast i for både baby og forælder, hvilket kan være rart når man har et lille menneske på den ene arm det meste af tiden.

Så hvis ikke der er en specifik, personlig gaveidé der passer perfekt som barselsgave til mor og baby, kan det stærkt anbefales at samle nogle lækre varianter af nogle af de basisfornødenheder der kommer med en lille ny baby. Specielt førstegangsfødende par har allerede rigeligt med udgifter i forbindelse med at blive forældre, så der er nok ikke ligefrem blevet tænkt lige så meget på kvalitet som der er på pris og mængde.
Altså kan den perfekte babyshowergave til et førstegangsfødende par med fordel være en lille samling af luksus-basisfornødenheder. Sammensæt din egen gavekurv og giv dine kære et lille strejf af luksusforkælelse til hele familien i en tid der ellers er anstrengende for alle tre familiemedlemmer.

 

Babyshowergave til lillebror eller -søster

Selvom babyshoweret traditionelt kun bliver afholdt for førstegangsfødende, bliver det tiltagende normalt også at fejre ankomsten af lillebror eller -søster. At få en baby er jo en stor oplevelse uanset hvilken nummer i søskendeflokken den nye purk bliver. Men det kan også være svært at blive ved med at finde på interessante og specielle gaver.

De fleste af basisfornødenhederne har forældrene selv styr på, så vælger man at give babytøj kan det hurtigt blive til “bare mere fyld i skuffen” da de fleste forældre vælger at genbruge meget af det de allerede har brugt til den første baby.
Med det sagt, er det selvfølgelig altid dejligt at få lidt nyt, men for så vidt muligt bør man prøve at finde noget der ikke bare ryger direkte i en skuffe.

Hvis forældrene er de tjekkede typer der allerede selv har styr på det hele 6 måneder før babyen ankommer, er det vigtigere som pårørende at give noget der kan skabe glæde, frem for noget der er meget praktisk.
Af den grund er det en rigtig god idé med en gavekurv som babyshowergave til lillebror eller -søster. Ud over at indeholde ting til babyen, er det nemlig meget normalt at man i en gavekurv også kan finde lækkerier til en hyggestund mellem forældrene, der nu kommer til at stå i en situation hvor de skal give tid og omsorg til ikke bare én baby, men også en lille tumling der måske ikke helt forstår hvorfor alting ikke længere retter sig ind efter deres behov. Tilføj eventuelt en børnebog eller en anden lille ting der skaber grundlag for hygge og kvalitetstid med tumlingen også.

 Gave til storesøster eller storebror

Hvad så med far?

I traditionel forstand har babyshoweret meget lidt med faren at gøre. Faktisk er de fleste showers kun for kvinder. Men i en verden med øremærket barsel til far, hvor de fleste anser forældrerollen som være noget der skal varetages ligeligt af begge forældre, virker det næsten synd ikke også at indtænke den kommende far når vi leder efter den perfekte babyshowergave.

For manges vedkommende forholder det sig sådan, at man ikke rigtig synes far kan bruges til ret meget andet end rengøring de første par måneder. Denne idé udspringer blandt andet af at far jo ikke kan amme. Men faktisk er det en kæmpe fordel at far ikke kan hjælpe med at give mad, for han kan til gengæld give ro og tryghed.
En lille ny baby der lige har mødt verden, er kun lige blevet konfronteret med at have behov og kan endnu ikke helt selv finde ud af om man er sulten eller skal slå en prut når maven gør ondt. Når baby er ved mor, lugter der af mad konstant og så kan det være ret svært at finde ud af om man er sulten eller har brug for ro.
Og hvem lugter ikke af mad hele tiden? Far selvfølgelig!
Fars stemme er også dybere og mere brummende end mors, hvilket kan hjælpe baby med at falde til ro meget hurtigere end det er muligt hos mor.

Far kan altså inddrages fra start af. Hvad med at finde en vikle der også kan tilpasses far, så han kan gå rundt og sludre med baby på maven, samt hjælpe med at få ro på en utilfreds lilleput. Nogle mænd kan have svært ved at føle sig aktive nok når de er sammen med babyen og det er da heller ikke det nemmeste i verden at bruge en masse tid på at snakke med nogen der ikke kan svare igen. Til gengæld kan far med en god børnebog eller noget motorik- og sanselegetøj bruge tid sammen med baby og få skabt en stærk relation fra start af, hvilket vil hjælpe barnet som det vokser op. Det forhold vi får til vores far er nemlig rigtig vigtigt, derfor bør vi også gøre en fælles indsats for at inddrage ham i barnets opvækst allerede fra dag 1.

 

Den perfekte babyshowergave

De allerbedste gaver er dem vi giver med hjertet. Så længe vi husker på vigtigheden af at tilpasse vores gave til modtagerne, er det faktisk ret svært at skyde ved siden af. Husk gerne at indtænke hele familien i gaven, da de alle har en vigtig rolle at spille.

En gavekurv er ofte et godt valg som babyshowergave, da den er alsidig og nem at personalisere, samt indeholder flere forskellige mindre ting, hvilket gør kurven til en lille oplevelse i sig selv når den skal pakkes ud og ‘opdages’. Heldigvis er det bare at gå i krig med at kigge på hvad der tilbydes derude, da sammensætningsmulighederne er nærmest uendelige. Mon ikke I hurtigt falder over noget der taler til både jer og den nybagte familie.

 

Forrige artikel 3 gode sommerdrinks
Næste artikel Champagne metoden