Skip til indhold
Levering 1-2 hverdage ⚪️ kontakt@delikatessehuset.dk ⚪️ tlf. 28 94 33 89
Levering 1-2 hverdage ⚪️ kontakt@delikatessehuset.dk ⚪️ tlf. 28 94 33 89
Gin. Blog om gin

GIN

Hvad er GIN?

    
Kort fortalt defineres gin som en destilleret alkoholisk drik baseret på enebær. Dog fortjener den folkekære spiritus en lidt dybere forklaring - for med et bugnende marked af forskellige slags gin, er der selvsagt en række processer og parametre, hvor gin-producenterne adskiller sig fra hinanden.
Og jo mere du ved om gin - jo nemmere bliver det at finde frem til præcis dén gin, der er din favorit.

Gin-basen  

Alle gin på markedet er baseret på et alkoholisk 'base-destillat'.
Dette fundament er som oftest en smagsneutral alkohol, der typisk er lavet på korn. Et sådant base-destillat er ofte det man finder i mange typer vodka, og i den henseende kan man sige at gin fortsætter dér, hvor vodka slutter
Nutidens kærlighed for gin har dog medført at flere og flere gin-producenter tilfører deres gin en særskilt smag allerede i base-destillatet. En alkohol-base der er lavet på vindruer vil ofte smage mere sød og frugtig end en klassisk base, mens en base på malt kan have en lidt 'røget' sødme, som vi kender fra whisky og øl.
Selv om nogle gin-nørder forstår at værdsætte forskellige smagsnoter fra ginnens base-destillat, så er det altså i selve gen-destilleringen at ginnen opnår sin helt unikke smag. 
  

Enebær & Botanicals
- en uendelig verden af unikke smagsoplevelser

  
Et af definitionskravene for en gin er, at enebærsmagen er dominerende. På tværs af mange forskellige smagsnuancer og -oplevelser, vil markedets mange slags gin altså alle have én fællesnævner; den tørre fyrenålesmag fra enebær. Udover enebær er citrusfrugt også en af ginnens typiske smags-komponenter. Men derfra er der også 'frit spil', og det brede sortiment af forskellige gins differentierer sig på de forskellige botanicals, der benyttes under genstilleringen.


Af de typiske botanicals kan nævnes 
  • Enebær (tør, fyrrenålesmag)
  • Citrusfrugter (citron, appelsin)
  • Lakridsrod
  • Korriander
  • Angelikarod
  • Orrisrod (kommer fra irisblomsten)
  • Kardemomme
  • Kanel/Kassiabark

Udover de ovennævnte typiske gin-botanicals, finder man i det moderne udvalg af gins på markedet også andre alternative smagsgivere - og deraf ser man bl.a. både florale gins og pink gins, der er destilleret med forskellige bær. Man ser blandt andet gins med hyben, vanilje, tang, oliven og æbler - i virkeligheden er det kun fantasien der sætter grænsen.
  
De forskellige gin-producenter holder deres gin-opskrifter hemmelige, så sammensætningen, mængden og de eksakte slags botanicals ofte forbliver et mysterium. 
Forrige artikel Gavekurve
Næste artikel Te - baggrund og forskel